Recept Pesto

Zelf Pesto Maken

Porties: 4
Bereidingstijd: 15 min

Bij ieder potje pesto dat wordt opengedraaid,hoor ik een traan van Vieri vallen.

Jaren geleden, in een agriturismo in Toscane, leerde ik van Vieri (een zeer vriendelijke, oude Italiaanse wijnboer) de echte smaak van pesto kennen. Ik was verkocht. Door de huidige pakjes- en potjesindustrie is dit gerechtje veel te ver verwijderd geraakt van hoe deze ooit is bedoeld. Zo wordt er vaak zonnebloemolie gebruikt (‘perché’ hoor ik Vieri zeggen, ‘hier hoort heerlijke, extra vierge olijfolie in’), veel suiker en zout aan toegevoegd (zucht…) en aardappel als bindmiddel in verwerkt (onnodig vulmiddel…). Laten we de pesto weer in ere herstellen en deze lekker zelf maken, je zult versteld staan van de smaak en het is zo makkelijk vers te bereiden (waarschuwing; als je deze hebt geproefd, wil je nooit meer een pesto uit een potje…). Meng de pesto door je (volkoren) pasta of serveer als smeersel op een lekker (volkoren) broodje. Uiteraard hebben wij er onze eigen Herbs&Spices draai aan gegeven door regionale producten te gebruiken.

Ingrediënten

  • 2 kleine teentjes of 1 grote teen knoflook
  • 30 gram basilicum
  • 70 gram rucola
  • 40 gram walnoten
  • 50 fram oude boerenkaas
  • 80 ml goede, extra vierge olijfolie
  • peper en grof zeezout naar smaak
  • 2 el citroensap

Bereidingswijze

Vijzel de knoflook met een paar korrels grof zeezout tot je een fijne pasta hebt. Voeg de rucola, basilicum en een snuf grof zeezout toe en blijf heen en weer draaien tot je een soort van groen sap hebt. Vervolgens voeg je de walnoten toe (voor extra smaak en geur bak je ze even aan in de koekenpan) en druk deze fijn in de vijzel en draai totdat je een smeuïge massa hebt. Stop pas als de walnoten heel fijn zijn. Dan doe je de fijn geraspte kaas er beetje bij beetje bij en blijf je draaien totdat een mooie egale puree ontstaat. Voeg mondjesmaat de olie toe terwijl je draait, blijf olie toevoegen totdat je de gewenste dikte hebt voor je pesto. Tot slot voeg je naar smaak wat citroensap en vers gemalen zwarte peper toe.

Voordelen van zelf pesto maken

  • In vrijwel alle potjes in de winkel worden goedkope ingrediënten van lage kwaliteit gebruikt of worden er ingrediënten compleet weggelaten. Zo wordt bijvoorbeeld kaas soms helemaal weggelaten of vervangen door kaaspoeder (dat volgens de wet helemaal geen kaas mag heten). Of zit er bijvoorbeeld maar 0.02% pijnboompitten in, in plaats van de 20% die er in hoort te zitten.
  • Je kunt suiker en glucosestroop (is helaas te vinden in de meeste fabriekspesto’s) weglaten. Dit doet zeker geen afbreuk aan de smaak!
  • Geen onnodige verdikkingsmiddelen (in bijna alle potjes komt aardappel voor, deze dient als vulmiddel), stabilisatoren, conserveermiddelen en kleurstoffen.
  • Door het gebruik van een vijzel blijven vitamines en mineralen beter behouden.
  • Last but not least; sommige fabriekspotjes bevatten maar liefst de dagelijkse toegestane hoeveelheid aan zout.

Tips & Tricks

  • Sluit de verse pesto goed af en om de houdbaarheid te verlengen schenk je een laagje olijfolie op de pesto. Dit dient als een soort ‘beschermlaagje’.
  • Pesto kun je ook prima invriezen. Vul de vakjes van een ijsklontjestree en geniet lekker lang van je geportioneerde pesto.
  • Heb je geen vijzel of heb je haast, alles mixen in de keukenmachine werkt ook prima.
Share